Kameroen

Kameroen is met 475.000 km2 ruim elf keer zo groot als Nederland, en net iets kleiner dan Frankrijk. Het ligt net boven de evenaar, tussen Nigeria, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea.

Kameroen is net als veel landen in Afrika een jong land. Het ontstond op 1 januari 1961 door samenvoeging van een door Frankrijk gekoloniseerd landsdeel, en een deel van Brits Kameroen. Het land is nu officieel tweetalig (Frans en Engels) en heeft ruim 21 miljoen inwoners.

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: Kameroen is Afrika in het klein. De verscheidenheid in het land is enorm. Het heeft om te beginnen een enorme culturele diversiteit, met zo’n 230 etnische groepen en even zoveel talen. Ook in religieus opzicht is het land een mengelmoes. Ruwweg een kwart van de bevolking  is katholiek, een kwart behoort tot een van de vele uiteenlopende protestante geloofsgemeenschappen. Weer een kwart is moslim en tenslotte is een kwart animistisch. En, niet in de laatste plaats, ook de natuur en het landschap zijn zeer gevarieerd. In het zuiden liggen uitgestrekte regenwouden, aan de kust en langs de grens met Nigeria vind je bergketens en vulkanen, er zijn enorme savannes en in het uiterste noorden is het woestijnachtig. De biologische diversiteit in Kameroen is daarmee ook groot.